Kısır Nasıl Yapılır? (Tüm Püf Noktalarıyla)
Merhaba canım okur,
Bugün mutfağımızın olmazsa olmazlarından, pratik, lezzetli ve her sofrada kendine yer bulan kısır tarifimi seninle paylaşmak istiyorum. İnan bana, bu tarifi bir kez denediğinde, herkes senden tekrar tekrar yapmanı isteyecek! Çünkü kısır yapmanın aslında gizli birkaç sırrı var, ve ben yılların mutfak deneyimiyle öğrendiğim bu püf noktalarını seninle paylaşacağım.
Malzemeler:
- 2 su bardağı ince bulgur (ama öyle rastgele değil, kaliteli olmalı, bulgur çok önemli!)
- 1,5 su bardağı sıcak su (evet, kaynar değil sadece sıcak)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası (bu da biraz acı olmalı ki tadı dengelesin)
- Yarım demet maydanoz (taptaze, mis gibi)
- 4-5 dal taze soğan (ben biraz fazla koyarım, çünkü o tazelik başka hiçbir şeyde yok)
- Yarım çay bardağı zeytinyağı (işte bu gerçek lezzetin sırrı)
- 1 limonun suyu (isterseniz 1,5 limon bile koyabilirsiniz, limon sevenlerdenseniz)
- Nar ekşisi (bu işin jokeri, bir kaşık atarsanız tadı bambaşka olur)
- Tuz, pul biber, karabiber
Yapılış aşaması ise:
- Bulguru hazırlayın: İyi bir kısırın sırrı bulgurda başlar. İnce bulguru derin bir kaba alıp üzerine sıcak suyu dökün ve kapağını kapatın. Bulgurlar buharla yumuşarken biraz sabretmek gerekiyor, ama emin olun sonuç buna değecek. Yaklaşık 10 dakika sonra bulgurlar tane tane olmuş olacak.
- Salçayı ekleyin: Bulgurlar hazır olunca, önce salçalarla buluşturun. İnanın, salçayı iyi yedirmek çok önemli. Elinizi birazcık kirletmeniz gerekebilir ama bu işin lezzet sırrı burada yatıyor. Salça tam karışmazsa, bulgur tadı eksik kalıyor. Ellerinizle güzelce karıştırın, her bir tane salçayla buluşsun.
- Yeşillikleri doğrayın: Ah, o taze soğanın ve maydanozun kokusu yok mu! Kısırda taze soğan ve maydanoz olmazsa olmazım. Kimisi içine domates, salatalık koyar ama bence bu orijinal kısırın özünü biraz bozar. Ama yine de senin damak tadına kalmış, denemekten zarar gelmez!
- Sosunu hazırlayın: Kısırı güzel yapan şeylerden biri de sosu. Limon suyu, zeytinyağı ve nar ekşisi karışımını bulgura döktüğünüzde işte o an mükemmel bir lezzet ortaya çıkıyor. Sosun iyice karıştığından emin olun, çünkü bulgurun her tanesi bu lezzeti içine çekmeli.
- Baharatlar: Baharatta bonkör olun. Pul biber ve karabiber kısırın karakterini belirler. Ben biraz daha acı seviyorum, sen de istediğin gibi ayarlayabilirsin. Baharatları ekledikten sonra bir tadına bak, eksik bir şey var mı, yok mu diye.
En önemli püf noktası:
Kısırın tadı aslında zamanla daha da güzelleşir. Yani, eğer misafirlerin akşam gelecekse, kısırı bir-iki saat önceden yapıp dolapta dinlendir. Böylece tüm malzemeler birbirine daha da güzel karışır. Bir de unutmadan, kısırı fazla karıştırma; çünkü bulgur çok ezilirse lezzetini kaybeder.
Servis Önerisi:
Ben kısırı her zaman taze marul yapraklarıyla servis ederim. Hem göze hem de mideye hitap eder. İsterseniz yanına turşu da koyabilirsiniz, turşu severler için harika bir kombinasyon olur.
Son olarak, kısırın en güzel yanı nedir biliyor musunuz? Tam anlamıyla damak zevkinize göre şekillendirebilirsiniz. İçine ister nar ekşisi, ister daha fazla limon, isterseniz ekstra baharat ekleyin. Kısırın ruhu sizin elinizde! Ve unutmayın, mutfakta en önemli şey sevgiyle yapmaktır. Sevgi katarsanız her şey daha güzel olur.
Afiyet olsun! Misafirlerinize şimdiden hazır olun, bu tarif çok konuşulacak! 😊